Gezond eten hoeft geen karwei te zijn. In de plaats daarvan kan het een culinair avontuur zijn!

Teach your family to have an healthy relationship with food.

Boterigesmaak avocado

Avocado’s van Kreta

Geniet van de smaakvolle avocado’s van Kreta, ideaal voor het bereiden van heerlijke en gezonde slaatjes!

Teach your family to have an healthy relationship with food.

Avocado variëteiten

Er zijn allerlei variëteiten van avocado’s die in subtropische en tropische gebieden groeien.

Geschiedenis

De avocado is een subtropisch fruit dat oorspronkelijk afkomstig is van Centraal- en Zuid-Amerika, waar het ongeveer 8.000 jaar geleden voor het eerst geteeld werd.

Avocadogewassen

De eerste avocadogewassen in de regio van Kreta werden in de jaren 1960 geplant.

De beroemde Kretenzische avocado’s!

De avocado is een subtropisch fruit dat oorspronkelijk afkomstig is van Centraal- en Zuid-Amerika, waar het ongeveer 8.000 jaar geleden voor het eerst geteeld werd. De naam “avocado” is Spaans en werd hoofdzakelijk gebruikt om de vorm van de pols te beschrijven.

Er zijn allerlei variëteiten van avocado’s die in subtropische en tropische gebieden groeien. De avocadobloemen zijn tweeslachtig en worden bestoven met pollen. Daarom worden zowel de mannelijke als vrouwelijke delen van de bloem rijp, maar wel in andere seizoenen. Deze bestuivingsfunctie creëerde twee types van planten van de avocadoboom, type A en type B.

Afhankelijk van de regio en het microklimaat groeit er een verschillend type avocado. Avocado’s hebben vruchtbare grond nodig, maar ook een mild klimaat zonder vorst en met weinig wind. Zulke gunstige omstandigheden doen zich voor in de meeste gebieden in Kreta, vooral in het westen van Kreta zoals in Chania. De eerste avocadogewassen in de regio van Kreta werden in de jaren 1960 geplant.

Naar schatting worden bijna 90% van de avocado’s die in Griekenland geproduceerd worden, op Kreta geteeld. Dankzij hun uitzonderlijke smaak en voedzaamheid zijn de avocado’s van Chania nu bij de bekendste in Europa. En inderdaad, een groot deel van de lokaal geproduceerde avocado’s wordt geëxporteerd naar de markten van centraal- en noord-Europa.

Avocado’s passen perfect bij slaatjes,hoewel ze een fruit zijn en geen groente, kunnen rauw gegeten worden en kunnen ook in andere culinaire gerechten gebruikt worden. Naast uitzonderlijke eigenschappen die de gezondheid bevorderen, hebben ze ook uitstekende nutritionele waardes.